2,4GHz en 5GHz, wat zijn de verschillen?

Heb je ooit een nieuwe wifi, mifi of andere mobiele router gekocht en gemerkt dat deze beschikt over 2,4GHz, 5GHz frequentiebanden of misschien zelfs beide (dual-band)? En heb je je ooit afgevraagd waarom sommige routers deze “dual-bands” hebben?

 

Wat zijn frequentiebanden?

Een frequentieband is de manier waarop draadloze gegevens tussen apparaten worden verzonden. Deze banden zijn radiogolven die de gegevens dragen. De banden zijn 2,4 gigahertz of 5 gigahertz. Veel wifi-routers zenden slechts één van deze banden uit, meestal 2,4GHz. Dat is omdat het de meest voorkomende frequentie is. Dit worden single band routers genoemd. Nieuwere wifi routers zenden daarentegen zowel de 2,4GHz als de 5GHz band uit, een zogenaamde dual-band wifi router.

 

Het probleem met 2,4GHz frequenties

De 2,4GHz band werkt vrij goed. Het is de standaardband, maar het probleem is dat het niet alleen een standaardband is die wordt gebruikt in wifi-routers. Het is ook de standaardband die wordt gebruikt in een heleboel andere apparaten. Denk aan magnetrons, draadloze telefoons, bluetooth-apparaten en draadloze camera's. Ze gebruiken allemaal de 2,4 GHz frequentieband. Het feit dat zoveel andere apparaten 2,4GHz gebruiken betekent dat het signaal overbevolkt raakt en veel interferentie veroorzaakt met wifi-signalen. Wanneer dit gebeurt vertraagt dit de snelheid van het wifi-netwerk en veroorzaakt het soms problemen met de verbinding met de router. Dat is de reden waarom de 5 gigahertz band werd toegevoegd.

 

De voordelen van 5GHz

De 5GHz band is een nieuwere band en wordt niet zo vaak gebruikt als de 2,4. Omdat hij door minder apparaten wordt gebruikt is de 5GHz frequentie niet zo druk, wat betekent dat er geen of minimale interferentie is. Het gebruik van de 5GHz verlicht daarmee het probleem van trage netwerksnelheden en verbindingsdrops.

 

Meerdere “elkaar niet-overlappende” draadloze kanalen betekent minder interferentie

Een andere reden waarom de 2,4GHz kwetsbaarder is voor interferentie is het verschil in draadloze kanalen. Nu is een draadloos kanaal gewoon een manier om een frequentie fijn af te stellen en te wijzigen. Soms moet je daarom overschakelen naar een ander kanaal als je interferentie ondervindt van verschillende draadloze apparaten. Door naar een ander kanaal over te schakelen kan je die mogelijkheid benutten. De 2,4 GHz-band heeft 11 kanalen waaruit je kan kiezen, maar van deze 11 kanalen zijn er slechts 3 die elkaar niet overlappen. Dit betekent in feite dat je 3 vaste kanalen hebt om uit te kiezen. De 5GHz heeft echter meer kanalen met 25 niet-overlappende kanalen.

 

Verschillen in bereik en snelheid

Andere verschillen tussen de 2,4 en 5GHz frequentiebanden zijn de snelheid en het bereik dat deze frequenties kunnen bestrijken. De 2,4GHz-band zendt gegevens met een lagere snelheid uit dan de 5GHz, maar heeft wel een groter bereik dan de 5GHz. De 5GHz-band zendt gegevens met een hogere snelheid uit dan de 2,4, maar heeft een kleiner bereik. De 5GHz heeft een kleiner bereik omdat hij een hogere frequentie heeft en hogere frequenties hebben het moeilijker om door vaste objecten zoals vloeren en muren in een gebouw te dringen.

 

In het kort

Welke band je eigenlijk wilt gebruiken, hangt echt af van je situatie. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Om het samen te vatten:

Het voordeel van de 2,4 gigahertz frequentie is dat deze een groter bereik heeft en dat het beter door vaste objecten heen kan dringen. Het nadeel is echter dat het kwetsbaarder is voor interferentie omdat zo veel andere apparaten dezelfde band gebruiken. Daarnaast is deze ook langzamer dan de 5 gigahertz.

Het voordeel van de 5 gigahertz is dat het een hogere overdrachtssnelheid heeft en minder gevoelig is voor interferentie, maar tegelijkertijd heeft het wel een korter bereik en dringt het moeilijker door vaste objecten heen.

 

Dual-band routers bij mifi-hotspot.nl

Bij mifi-hotspot.nl hebben we een breed assortiment aan dual-band wifi, mifi en andere mobiele routers. Neem bijvoorbeeld de Celerway Stratus 5G.

De Celerway Stratus CAT20 dual modem router 1 Gbps is een zeer geavanceerde en stabiele communicatieoplossing voor verschillende configuraties en toepassingsgebieden. Celerway Stratus dual modem router levert internet met indrukwekkende downloadsnelheden tot wel 5 Gbps. Zo biedt Stratus een stabiele internetverbinding voor optimaal gebruik binnen bijvoorbeeld de transportsector zoals in bussen, vrachtwagens en kustvaartuigen, maar ook voor een kantoor op afstand, bij live evenementen, etc. Celerway Stratus multi WAN router wordt geleverd in twee modellen:

 

Celerway

Celerway

Het innoverende bedrijf Celerway is gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van industriële mobiele multi-WAN routers. Celerway biedt een uitgebreid portfolio van robuuste mobiele routers en software oplossingen. Met gebruik van deze routers beschikken klanten over snel, veilig en betrouwbaar internet ongeacht de locatie waar zij zich bevinden.

Meer info

Poynting

Poynting

Poynting is een toonaangevende leverancier van geavanceerde en kwalitatief hoogwaardige antenne systemen en is gevestigd in Zuid Afrika. Poynting heeft 2 business unit te weten commerciele antennes en defensie antennes.

Meer info

Peplink

Peplink

Peplink ontwerpt en fabriceert industriële M2M routers die aan de hoge standaarden voldoen. De Machine to Machine routers worden geleverd onder de naam Pepwave, zijn zeer betrouwbaar en eenvoudig te bedienen. De pepwave M2M routers zijn zeer robuust en worden ingezet in de industrie, scheepvaart, openbaar vervoer en public safety zoals brandweer, politie en ambulances.

Meer info

Teltonika

Teltonika

Het is Teltonika's visie om toegevoegde waarde bieden voor mensen en bedrijven door het creëren van elektronische apparaten en oplossingen die zijn gebaseerd op de laatste stand van wetenschap en technologie. Teltonika wil mensen helpen om de nieuwste technologieën in het echte leven te integreren zodat deze een meerwaarde biedt en leidt tot kwaliteitsverbetering en verrijking van het leven.

Meer info